Jak připravit chřest

22.03.2021

Co se týká přípravy, tak čerstvý zelený chřest není třeba loupat, pouze jej omyjte vodou. Pokud se rozhodnete loupat, (stačí běžná škrabka na brambory)  a to cca poslední třetinu stonku (pazochu). Podle potřeby ukrojíme 1cm. 

Hlavičky chřestu nevyhazujeme, je to to nejlepší.

Dejte je všechny vedle sebe a seřízněte na stejnou délku.

ve vroucí vodě:

-        vložíme do vřelé 0,5l vody (cca 300g chřestu)

-        lžička soli

-        1pl cukru

-        půlka vymačkaného citrónu

Vaří se na skus podle tloušťky 6-9min. Protože hlavičky jsou uvařené nejrychleji, je dobré vařit chřest v hrnci svisle, aby hlavičky zůstaly nad hladinou a vařily se jen v páře. 

na pánvi: 

-        100g másla

-        1pl cukru(medu)

-        kávová lžička soli

-        půlka vymačkaného citrónu

Máslo rozpustíme na pánvi.  Chřest rozložíme,vložíme všechny ingredience, promícháme, a necháme pod poklicí cca 8-10min volně dusit. 

 

Takto připravený chřest podáváme např. omotaný  s prosciuttem, slaninou, brambory s petrželkou , vařený vejce na měkko či ztracené vejce, přelité holandskou omáčkou a jiné. 

 

Vařený či za studena

Zelený chřest se může použít i ve studené kuchyni, ale musí být opravdu čerstvý, jako ten náš. Bez tepelné úpravy jej využijete hlavně do salátů. Lze jej vařit, zapékat, grilovat, smažit i dusit. Je vhodnou přísadou do těstovin, ale i omáček či salátů. Chřestová polévka je považována za opravdový gurmánský skvost. Vynikající je však i připravit chřest jen tak ve vodě s máslem a přelít ho holandskou omáčkou a k tomu vajíčko na měkko ( nebo ztracené vejce) – DOPORUČUJEME

 

Domácí holandská omáčka

-        2 žloutky

-        špetka soli

-        150g másla rozpustíme do varu až se odpaří mléčná tekutina

-        1 čajová lžíce cukru

-        citronová šťáva

-        bílé víno

-        mletý pepř

Vřelé máslo zašleháme do žloutků ( mixérem) do hustoty (jogurtu) ochutíme solí, cukrem, citr. šťávou nebo bílé víno – podle chuti.

Je-li omáčka hustá zředíme pár kapkami šlehačky.

 

Chřestová polévka podle naši maminky

-        500g chřestu

-        750ml vody

-        2pl cukru

-        sůl

-        půlka vymačkaného citrónu

-        půlka lžičky zázvoru

-        pepř

-        150g Hladká mouka

-        50g Máslo

-        smetana

-        zakysaná smetana

-        slanina

Chřest pokrájíme na 4-5 dílů, hlavičky odřízneme (necháme na ozdobu). Zalijeme vodou, přidáme sůl, cukr, zázvor, citrón. Vaříme do měkka. Tyčovým mixérem rozmixujeme, nejlépe ještě propasírujeme přes cedník, aby nám nezůstali v krému vlákénka. Provaříme a dochutíme pepřem. Zvlášť připravíme jíšku. Na pánvi zpěníme máslo, přidáme mouku a orestujeme do hněda. Připravenou jíšku vložíme do rozmixovaného chřestu a metličkou rozmícháme. Vznikne nám krémová hustota, provaříme. Pro zjemnění můžeme přidat smetanu. Jakmile je polévka hotová přidáme hlavičky chřestu.

Servírujeme na talíř podle chuti s kousky usmažené uzeniny nakrájené na kostičky, posypané parmazánem a lžičkou zakysané smetany či zastřené vejce, smažené krutóny. Dle chuti.

 

 

 Tým z Hrabětic přeje dobrou chuť :-) 

 

 

< Zpět na recepty