22.03.2021
Co se týká přípravy, tak čerstvý zelený chřest není třeba loupat, pouze jej omyjte vodou. Pokud se rozhodnete loupat, (stačí běžná škrabka na brambory) a to cca poslední třetinu stonku (pazochu). Podle potřeby ukrojíme 1cm.
Hlavičky chřestu nevyhazujeme, je to to nejlepší.
Dejte je všechny vedle sebe a seřízněte na stejnou délku.
ve vroucí vodě:
- vložíme do vřelé 0,5l vody (cca 300g chřestu)
- lžička soli
- 1pl cukru
- půlka vymačkaného citrónu
Vaří se na skus podle tloušťky 6-9min. Protože hlavičky jsou uvařené nejrychleji, je dobré vařit chřest v hrnci svisle, aby hlavičky zůstaly nad hladinou a vařily se jen v páře.
na pánvi:
- 100g másla
- 1pl cukru(medu)
- kávová lžička soli
- půlka vymačkaného citrónu
Máslo rozpustíme na pánvi. Chřest rozložíme,vložíme všechny ingredience, promícháme, a necháme pod poklicí cca 8-10min volně dusit.
Takto připravený chřest podáváme např. omotaný s prosciuttem, slaninou, brambory s petrželkou , vařený vejce na měkko či ztracené vejce, přelité holandskou omáčkou a jiné.
Vařený či za studena
Zelený chřest se může použít i ve studené kuchyni, ale musí být opravdu čerstvý, jako ten náš. Bez tepelné úpravy jej využijete hlavně do salátů. Lze jej vařit, zapékat, grilovat, smažit i dusit. Je vhodnou přísadou do těstovin, ale i omáček či salátů. Chřestová polévka je považována za opravdový gurmánský skvost. Vynikající je však i připravit chřest jen tak ve vodě s máslem a přelít ho holandskou omáčkou a k tomu vajíčko na měkko ( nebo ztracené vejce) – DOPORUČUJEME
Domácí holandská omáčka
- 2 žloutky
- špetka soli
- 150g másla rozpustíme do varu až se odpaří mléčná tekutina
- 1 čajová lžíce cukru
- citronová šťáva
- bílé víno
- mletý pepř
Vřelé máslo zašleháme do žloutků ( mixérem) do hustoty (jogurtu) ochutíme solí, cukrem, citr. šťávou nebo bílé víno – podle chuti.
Je-li omáčka hustá zředíme pár kapkami šlehačky.
Chřestová polévka podle naši maminky
- 500g chřestu
- 750ml vody
- 2pl cukru
- sůl
- půlka vymačkaného citrónu
- půlka lžičky zázvoru
- pepř
- 150g Hladká mouka
- 50g Máslo
- smetana
- zakysaná smetana
- slanina
Chřest pokrájíme na 4-5 dílů, hlavičky odřízneme (necháme na ozdobu). Zalijeme vodou, přidáme sůl, cukr, zázvor, citrón. Vaříme do měkka. Tyčovým mixérem rozmixujeme, nejlépe ještě propasírujeme přes cedník, aby nám nezůstali v krému vlákénka. Provaříme a dochutíme pepřem. Zvlášť připravíme jíšku. Na pánvi zpěníme máslo, přidáme mouku a orestujeme do hněda. Připravenou jíšku vložíme do rozmixovaného chřestu a metličkou rozmícháme. Vznikne nám krémová hustota, provaříme. Pro zjemnění můžeme přidat smetanu. Jakmile je polévka hotová přidáme hlavičky chřestu.
Servírujeme na talíř podle chuti s kousky usmažené uzeniny nakrájené na kostičky, posypané parmazánem a lžičkou zakysané smetany či zastřené vejce, smažené krutóny. Dle chuti.
Tým z Hrabětic přeje dobrou chuť :-)
< Zpět na recepty